OPENBARE BIBLIOTHEEK

TILBURG

Forum 013 is het nieuwe publieke stadsforum van Tilburg. Het gebouw biedt plaats aan de openbare bibliotheek, co-werk ruimtes, conferentiezalen, ruimtes voor kunstenonderwijs en een grote stadshal voor publieke evenementen, exposities en debatten. Forum 013 ligt in een voormalige locomotiefloods in de spoorzone naast het Centraal Station; een gebied dat stap voor stap wordt getransformeerd tot een nieuw hart van de stad.

 

Het gebouw herbergt een nieuw soort hybride bibliotheek: Bezoekers kunnen er niet alleen boeken, andere media en wisselende collecties bekijken en lenen, het gebouw stimuleert ook de gezamenlijke productie van nieuwe informatie. Dit zal gebeuren in zogenaamde ‘lab-kamers’, thema-ruimtes die verspreid over het gebouw nieuwe verbindingen leggen met de vaste collectie.

 

Grote open ruimtes en vloervelden sluiten aan bij de erfgoedwaarde van de monumentale hal en bij het idee van een ‘open’ bibliotheek. Zes mobiele en ruimtehoge doeken zorgen maken het mogelijk grote en kleine werkruimtes te isoleren of de trappartijen te transformeren tot theater- of lezingenruimte.

 

Het open bibliotheekgedeelte is te verdelen in verschillende zones. Bij binnenkomst komt de bezoeker in een grote centrale hal waar hij een unieke indruk zal krijgen van de voormalige lochal. Dit binnenplein wordt gevolgd door een serie aan trappen en terrassen die plek bieden aan ruimtes om te lezen, te werken, te discussiëren en op te treden. Via deze terrassen is er toegang tot de co-werk verdieping die omringd wordt door vergaderruimtes. Op de laatste verdieping bieden brede gangen plek aan intiemere werkplekken. Deze gangen komen uit op een publieke wintertuin met een uitzicht over de stad.

 

 

Naam

 

Locatie

 

Programma

 

 

Oppervlakte

 

Opdracht

 

Periode

 

Cliënt

 

Forum 013, Openbare bibliotheek

 

Tilburg

 

Publieke bibliotheek, co-werk en productie ruimtes, tentoonstellingsruimtes, conferentiezalen, kantoren, restaurant

 

9500 m²

 

SO, VO, DO, esthetische supervisie bij uitvoering

 

2015-2018

 

Bibliotheek Midden-Brabant, Seats2Meet, Kunstbalie, BKKC

Team

 

 

Partners

 

Beelden

 

Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Jan Lebbink, Rick ten Doeschate, Angela Solis, Niels Boswinkel, Marco Alves

 

Braaksma & Roos Architecten, Inside-Outside, ARUP

 

The Cloud Collective, 3Dstudio Prins and IMG+

lees meer: