BIOREACTOR

GENEVE

In het kader van het festival Genève, villes et champs heeft Civic Architects één van de 13 tijdelijke tuinen gerealiseerd. Het festival behandelt de samenhang tussen het stedelijke en het landschappelijke in de context van de uitbreidingsplannen van Genève.

De locatie van Culture Urbaine, een viaduct over een drukke nationale weg, is bijzonder agressief en bepaald niet in overeenkomst met het idee van een tuin als een rustige en natuurlijke plek. In plaats hiervan zoekt de installatie een relatie aan te gaan met de locatie en te bewijzen dat zelfs dit soort plekken vol van verkeer, autodealers en opslagplekken, ondanks hun anonieme en generieke karakter, een belangrijke rol kunnen spelen in de stedelijke omgeving door middel van onder andere voedsel- en biomassaproductie.

Een systeem van transparante tubes is aan de railing van het viaduct gehangen. De groene vloeistof die hierin circuleert is een steeds dichter wordende algenkolonie, die zich voedt met uitsluitend zonlicht en CO2, beide in overvloed ter plekke aanwezig.

Deze algen kunnen gebruikt worden als luchtfilter of geoogst worden door een filtering en persing om vervolgens gebruikt te worden als grondstof voor cosmetische producten en voedingssupplementen of eenvoudigweg als biomassa om electriciteit te genereren.

Een tijdelijke toren naast het viaduct bevat de benodigde technische installaties zoals een waterfilter, phmeter en een pomp.

Ook dient deze als ‘groen’ signaal voor het passerend verkeer en biedt gedetailleerde uitleg over de werking van de installatie aan voetgangers en fietsers.

De bioreactor is zo een voorbeeld van mogelijke toekomstige doelen en ontwikkelingen: het introduceren van voedselproductie in de stedelijke omgeving, het behouden van groene ruimte door nieuw gebruik van bestaande structuren en het herinterpreteren van onze infrastructuur

  • Naam: Algenreactor
  • Locatie: Genève (CH)
  • Programma: 1000 liter / 350m tubular photobioreactor met Chlorella Sorokiniana, informatievoorzieningen
  • Oppervlakte: 60 m²
  • Opdracht: Ontwerp en uitvoering in eigen beheer
  • Periode: 2014
  • Opdrachtgever: Association Genève, villes en cultures
  • Team: Ingrid van der Heijden, Joris Lipsch, Rene van Poppel, Floriane Pic
  • Partners: Lgem Europe
  • Beelden: Civic architecture & IMG+

Lees meer: