CREATIEVE HUB HOUTHAVENS

AMSTERDAM

De historische houthavens in Amsterdam zijn in transformatie. Gesitueerd aan de oever van het IJ, vormt de Danzigerkade Creatieve Hub één van de nieuwe ontwikkeling. Het gebouw maakt optimaal gebruik van de unieke kwaliteiten van het gebied. De industriële, winderige, rauwe atmosfeer inspireerde een kloek gebouw; een opvallende landmark omringt door middelmatige kantoorgebouwen, een robuust productie- en innovatiehuis.

Het karakter is doorgetrokken binnen het interieur. Het ontwerp en de toegepaste materialen zijn toegesneden op creatieve bedrijven binnen de productontwikkeling, mode en media. Slimme plattegronden faciliteren verschillende type gebruik en gebruikers, uiteenlopend van ruimtes voor kleine zelfstandige ondernemers tot aan grote open vloeren voor modestudio’s en workshops. Een centraal hof/atrium zorgt voor een overvloed aan daglicht. Deze lichtschacht verbind visueel de werkruimtes met het dakterras en de dansschool, van waaruit een spectaculair uitzicht over het IJ geboden wordt.

De ge-prefabriceerde façade is slim ontworpen met het oog op een comfortabel en gezond werkklimaat. Variabele raamgroottes zorgen voor diverse panoramische zichten en wisselende lichtcondities, passend bij de verschillende vormen van gebruik. Lamellen voorkomen de inval van direct zonlicht op computerschermen, terwijl geïntegreerde reflectie- en diffusiepanelen homogeen licht binnen alle vloeren garanderen. Handmatig bedienbare zonneschermen zorgen voor een hoge mate van flexibiliteit voor elk raam.

Smalle groeven voor het regenwater in het geveloppervlak zorgen voor een mooie verwering. De gevelelementen zijn gemaakt van een betonmengsel met metaalvezels dat een mooi patina ontwikkeld. De gevel krijgt naar verloop van tijd steeds meer karakter. Het gebouw biedt een blijvend evocatieve werkomgeving die stevig geworteld is in de karakteristieke Amsterdamse haven.

  • Naam: Creatieve Hub Houthavens
  • Locatie: Amsterdam
  • Programma: kantoren & studio’s (1200 m²), dakterras, bar en dansschool (400 m²), retail (150 m²), parkeervoorziening (200 m²)
  • Oppervlakte: 1950 m²
  • Opdracht: SO
  • Periode: 2014
  • Opdrachtgever: Keij & Stefels
  • Team: Gert Kwekkeboom, Jan Lebbink, Roel Schiffers
  • Partners: Braaksma & Roos Architecten
  • Beelden: Civic Architects, Proloog

Lees meer: