STATION

GELDERMALSEN

Station Geldermalsen wordt uitgebreid met twee nieuwe perrons. Daarom worden ook een nieuwe reizigerstunnel en twee entreepaviljoens toegevoegd. Het ontwerp van de toevoegingen aan het rijksmonumentale station dient rekening te houden met het erfgoed, en met de aansluiting van het station op de direct omgeving. Deze aansluiting is sinds de bouw van het station namelijk al moeizaam geweest. Het ontwerp is een hedendaagse interpretatie van het rijksmonumentale stationsgebouw met haar langwerpige geknikte perronkap en klassieke interieur. Daarnaast is inspiratie gevonden in het landschap in de omgeving en de regio West-Betuwe om de nieuwe entreegebieden een passende uitstraling te geven.

De twee entreepaviljoens zijn opgebouwd volgens de structuur van de lange historische perronkap en daarom bescheiden van vormgeving. Ze zijn echter op een slimme manier afgeschuind ontworpen, zodat ze op de straat precies de juiste verdraaiing hebben en goed in de omgeving passen. Aan de westzijde ontstaat hierdoor een nieuw ontvangstplan dat goed verbonden is met het busstation, de parkeerplaats en de taxi-stopplaatsen. De inrichting van het plein, de keerwanden en de groene taluds zijn gebaseerd op het landschap in de regio, dat bekend staat om de fruitteelt door de vruchtbare bodem. De stenen keerwanden hebben het kenmerkende kleurverloop van de bodem en de taluds worden benut als bloemenvelden.

Voor de tunnel combineerden we kennis over sociale veiligheid met de klassieke kenmerken van het rijksmonumentale stationsgebouw, zodat deze een rustige atmosfeer krijgt, met herkenbare details die doen denken aan een interieur. Een klassiek basement met daarop een metselpatroon die het beeld van de reiziger begeleiden door de tunnel, en een licht bovendeel met een ritmische verdeling en koperkleurige accenten. Samen verbinden de entreepaviljoens en de tunnel het erfgoed met de nieuwe elementen, en het station met zijn omgeving.

  • Naam: Station Geldermalsen
  • Locatie: Geldermalsen (NL)
  • Programma: Reizigerstunnel, twee entreepaviljoens, reizigersvoorzieningen, openbare ruimte
  • Oppervlakte: 1.200 m²
  • Opdracht: Architectenselectie, SO+
  • Periode: 2019
  • Client: De Lingense Alliantie, ProRail, DuraVermeer, Gemeente Geldermalsen
  • Team: Jan Lebbink, Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Rick ten Doeschate, Robert Comas Miralpeix, Hiroyuki Gondo, Fernanda Romeu, Jérôme Decaffmeyer
  • Partners: Movares, LICHTidee
  • Beelden: Civic Architects, DARC Studio