ITC UNIVERSITEIT TWENTE

ENSCHEDE

Het International Institue for Geo-Information Sciences (ITC) is een bijzondere faculteit aan de Universiteit Twente. Uit de hele wereld komen post-master studenten naar Enschede om er te onderzoeken hoe ze hun land van herkomst kunnen verduurzamen. Het ITC is niet alleen een plek om te werken, maar ook een thuisadres, een ontmoetingsplek en een duurzaam symbool voor een geëngageerde faculteit.

Het nieuwe ITC komt in het ‘Langezijds’ laboratoriumgebouw van Van Embden en Choisy. Met zijn afmetingen (220m lang en 38m diep), lage betonnen begane grond en hoge stalen verdieping heeft het een eigen karakter. We behouden de constructie en doen een cruciale ingreep: we maken 4 groene atria die voor daglicht en verse lucht zorgen. Met een verhoogde plenumvloer die alle installaties bundelt houden we het mooie BIM’s plafond op de verdieping vrij en perken we de geringe vrije hoogte op de begane grond niet verder in.

Het gebouw staat op landgoed Drienerlo; een prachtige modernistische campus met een contrastrijke relatie tussen gebouwen en groen. Met ITC gaan we een stap verder; we verweven architectuur en landschap. Door een van de atria naar de gevel te schuiven geven we ITC een eigen adres op de campus. Het landschap plooien we naar binnen, de bomen groeien tot in het gebouw. De vier atria van 12 bij 24 meter, stimuleren natuurlijke ventilatie en vormen een biotoop voor flora en fauna. Het landschap is groot genoeg om een klein ecosysteem te vormen; het lijkt het gebouw te willen overnemen.

De wetenschappelijke departementen zijn georganiseerd rondom de atria. Onderwijs, kantoren, labs en studieplekken zijn gemixt. Beneden is er ruimte voor concentratie en kleinere ruimtes, boven liggen de grotere ruimtes en is er meer dynamiek. Via open studielandschappen staan de groene atria in contact met de gevel, waardoor de natuurlijke ventilatie functioneert. Rondom de entreezone liggen de meer publieke functies; een trap/presentatieruimte, het restaurant en de bibliotheek.

De architectuur bouwt voor op het bestaande gebouw. De rauwe beton- en staalconstructie blijft volledig in het zicht. Ze hebben een karakter dat met nieuwbouw nooit te ovenaren is. Balken steken door naar buiten, kolommen staan als ruïnes in de atria. We hangen er nieuwe trappen aan, planten groeien overheen. Nieuwe elementen voegen zich naar de architectonische logica van gestapelde ‘sticks & beams’. De materialen zijn grof, de details verfijnd en messcherp. Met hout in de gevelplint en het interieur voegen we een warmere tint toe aan het vrij koude materiaalpalet. De stalen gevel kent een subtiele ritmiek van uitstekende gevelstijlen met verhulde te openen delen in de verdiepte neggen. Aan dienen deze zwaarden als constructie voor de bestaande betonnen zonwering. Zo laat ITC zien hoe radicaal transformatie kan zijn.

  • Naam: ITC Faculty university of Twente
  • Locatie: Enschede
  • Programma: Collegezalen, laboratoria, tentoonstellingsruimtes, conferentiezalen, kantoren, restaurant, publieke voorzieningen
  • Oppervlakte: 13.500 m²
  • Opdracht: SO, VO, DO, BE, WE, Bouwbegeleiding
  • Periode: 2019 - lopend
  • Opdrachtgever: University of Twente, Faculty of Geo-Information Science and Earth Observation (ITC)
  • Team: Rick ten Doeschate, Jan Lebbink, Gert Kwekkeboom, Ingrid van der Heijden, Fernanda Romeu, Natalia Drożdżowska, Mihalis Fountedakis
  • Partners: VDNDP, Studio Groen+Schild, DS landschapsarchitecten, ARUP, Valstar Simonis, Schreuders Bouwtechniek, Multical
  • Beelden: CIVIC Architects, Bloomimages