STUDIE ITC

UNIVERSITEIT TWENTE

Het ITC is een kennisinstelling en faculteit van de universiteit Twente. Het heeft een internationale reputatie op het vlak van geo-informatie en aardobservatie. Het ITC leidt internationale studenten op tot professionals die kunnen bijdragen aan grote uitdagingen zoals klimaatverandering en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. De principes uit deze studie hebben we toegepast bij de gewonnen competitie voor de transformatie van ‘Langezijds’ tot ITC gebouw.

De studie stelt verbinding centraal: tussen onderwijs en onderzoek, tussen gebouw en campus, tussen natuur en techniek en tussen de vele verschillende gebruiker. Het gebouw belichaamt een nieuw functionalisme: de architectuur vormt een logisch antwoord op de prestaties die het nu en in de toekomst moet leveren. Voor de itc’ers, de campus én de planeet.
Het ontwerp van het gebouw komt direct voort uit de lokale oriëntatie en klimatologische omstandigheden. De functies zijn geplaatst volgens het principe van werken en leven met de zon, natuurlijke daglichttoetreding is geoptimaliseerd en de vertanding in de gevel vindt een optimum tussen daglichttoetreding en zonwering.

Techniek en natuur zijn geïntegreerd tot een gereguleerd ecosysteem. Met minimale bijsturing houdt het systeem zichzelf in stand. Het klimaatconcept is onderdeel van de biotoop. De atria ondersteunen de natuurlijke ventilatie. Het zijn passieve bufferzones tussen binnen en buiten.

Het interieur vormt een driedimensionaal landschap. Kantoren, onderwijsruimtes en labs zijn geclusterd rondom meerlaagse interactieruimtes (de Groene Longen) waar onderzoekers en studenten hun werk tentoonstellen. Waar de interactieruimtes hoger in het gebouw volledig in het teken staan van onderwijs en onderzoek, daar heeft het Sociale Hart op de begane grond een informelere sfeer: je kunt er eten, koffiedrinken, werken en studeren. De interactieruimtes worden met elkaar en het sociale hart verbonden via het centrale atrium. Het atrium loopt vanuit de begane grond helemaal door naar boven. Je kijkt diagonaal van linksonder naar rechtsboven, en van daaruit weer verder. Zo stimuleert het atriumlandschap samenwerking en innovatie.

  • Naam: Nieuwbouw ITC, Universiteit Twente
  • Locatie: Enschede
  • Programma: Collegezalen, laboratoria, tentoonstellingsruimtes, conferentiezalen, kantoren, restaurant, publieke voorzieningen
  • Oppervlakte: 13.445 m²
  • Opdracht: Aanbesteding, 2e plaats
  • Periode: 2018
  • Opdrachtgever: university of Twente, Faculty of Geo-information science and earth observation (ITC)
  • Team: Jan Lebbink, rick ten Doeschate, ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Fernanda romeu, AnaMaria Marchidan
  • Partners: VDNDP, DS landschapsarchitecten, Schreuders bouwtechniek
  • Beelden: Civic Architects, Darc studio

Lees meer: