Entree UNESCO werelderfgoed

Kinderdijk

Kinderdijk is de enige plek ter wereld waar duizend jaar ‘vernuft in bescherming van het land door middel van waterbouwkundige technieken’ ervaarbaar is. De kwaliteit van de entree tot het gebied is echter UNESCO-onwaardig: de zone oogt rommelig en het dorp kan de druk van de toeristen niet meer aan. Steeds meer mensen komen per boot over de Lekdijk het gebied binnen, maar door de gelijkvloerse kruising met het doorgaand verkeer is een onveilige situatie ontstaan.

Ons ontwerp creëert met één helder en elegant gebaar een gastvrije entree; een veilige kruising van de Lekdijk; een rijkere beleving van historisch en hedendaags waterbeheer en de markering van het gebied.

De carré die we introduceren zorgt voor samenhang. De innovatieve integratie van dijkdoorgang en waterkering maakt dat bezoekers de weg op de Lekdijk ongelijkvloers kruisen en lokaalverkeer geen hinder meer ondervindt van toeristen.

De nieuwe entree maakt de aankomst onderdeel van de beleving. Bezoekers ervaren op filmische wijze de kwaliteit en logica van het erfgoed. De bezoeker komt aan omringd door water: de dijk begrenst het perspectief. Men beklimt de dijk en het zicht op Kinderdijk opent zich stap voor stap Vervolgens daalt men af door de dijk: de hoge wanden maken de weerstand tegen het water voelbaar. Het perspectief opent zich: de bezoeker staat midden in het gebied.

De waterentree met twee dijkdoorgangen scheidt groepen en individuen, maar biedt beiden dezelfde ervaring. Bij piekdrukte kunnen bezoekers worden verdeeld over beide routes. Bussen takken aan op dezelfde route. De structuur kan meegroeien als de bezoekersdruk toeneemt.

Het concept is innovatief, maar betaalbaar want geënt op bestaande technieken. De dijk blijft intact als geotechnische constructie en wordt versterkt met constructies die de onderdoorgang onder de weg mogelijk maken. Kinderdijk krijgt eigenlijk de entree die het verdient.

  • naam: Entree UNESCO werelderfgoed Kinderdijk
  • Locatie: Kinderdijk
  • Programma: Entreegebied, openbare ruimte, stijger voor watertaxi en 2 cruiseschepen, dijkdoorgang en waterkering,
  • Oppervlakte: gebied +/- 90.000 m2
  • Opdracht: SO+
  • Periode: 2019
  • Opdrachtgever: Gemeente Molenlanden
  • Team: Rick ten Doeschate, Gert Kwekkeboom, Ingrid van der Heijden, Jan Lebbink, Angela Solis, Marco di Martino, Robert Cronas Miralpeix, Hiroyuki Gondo
  • Partners: Royal Haskoning DHV
  • Images: Civic Architects, IMG+

Lees meer: