Marker Wadden Settlement

MARKERMEER

The Markermeer, Natuurmonumenten - the National organisation for the protection and development of natural areas – together with the national and provincial governments is erecting the ‘Marker Wadden’; an archipelago that will revitalise the poor ecology of the Markermeer area forming an attractive seasonal residence for a wide range of birds. To support the maintenance and visitation of the area, Natuurmonument will build a self-sustaining settlement containing, among others, a welcoming pavilion, visitor center, cabins for visitors and volunteers, a research station and a working barn.

The settlement consists of 15 edifices, that are completely tailored to maximise the experience of the landscape and the natural elements: wind, water, sun and earth. The shape of the buildings guarantee an optimal energy yield, because the roofs are pitched in the direction of the sun and contain 80% of solar cells. The roofs also ensure shelter from the wind, making a stay more attractive. The specific shape and orientation of all buildings harvests the heat of the sun and a ground-coupled heat exchanger grants sustainable energy. The diverse directions of the wood-paneling result in ever-changing patterns of reflection and shadow of the sun. All buildings are endowed with large window that frame the view.

For the construction of the settlement, we developed an innovative concept, based on prefabricated wooden blocks that are easy to transport over land and water. These blocks contain all amenities like: kitchens, showers, toilets and heating. They are positioned on a large wooden underlayer, that is supported by a spiral pile foundation. The blocks form the walls, spaces and structure carrying the roof. This innovative building method fits the pioneering mentality that is needed to erect a new land in the Markermeer.

  • Name: Marker Wadden Settlement
  • Location: Markermeer (NL)
  • Program: Welcoming pavilion, visitor centre, sanitary, maintenance and operation building, boat shed, artist-in-residence and atelier, group accommodation, lab, working barn, volunteer cabins, recreational cabins
  • Size: 1.500 m²
  • Commission: Competition, SO, DO
  • Period: 2018
  • Client: Natuurmonumenten
  • Team: Jan Lebbink, Gert Kwekkeboom, Rick ten Doeschate, Ingrid van der Heijden, Angela Solis, Matthijs Vreke, Silvia Barletta
  • Partners: Woonpioniers, Woodteq Houtconstructies, CoenDoen Energieontwerp, Studio ECO
  • Images: Civic Architects, Woonpioniers, 3D Studio Prins
  • Film: Christian van der Kooy

Read more: